Zwycięstwo « Moja oś świata

Temat: Kopytka bliskie idealu
Ja znalazłam wreszcie moje idealne koptka. Nie rozpadaja się, sa mieciutkie, nic dodac, nic ująć. Są wspaniałe. Polecam.
Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz "Ewa gotuje".

1 kg ziemniaków
300 g mąki
2 jaja
1 łyżka masła
sól do smaku
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Na stolnicę wysypać 200 g mąki, dodać ziemniaki, jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki. Z kawałka ciasta formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 4 cm. Ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Kopytka robią się bardzo szybko, gdy wypłyną - są gotowe (wystarczy je odcedzić).




Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11606



Temat: Programy telewizyjne
Ja także nie przepadam za komercyjnymi programami typu TzG, Zabij mnie śmiechem, Jak oni śpiewają, Śpiewaj i walcz, You Can Dance etc. Oglądałam pierwszy sezon Mam Talent, ale to była jednorazowa "przygoda". Obecnie oglądam Top Model, choć denerwuje mnie J. Krupa. Kiedyś widziałam amerykańską edycję więc z ciekawości zaczęłam oglądać polską. Poza tym oczywiście w soboty i niedziele oglądam Boso przez świat mimo, że lecą powtórki. Makłowicza oglądałam dawno temu a teraz bardzo sporadycznie. Generalnie nie przepadam za kulinarnymi programami chociaż jak trafię na Ewa gotuje to oglądam. Czasem ma fajne przepisy.
Oglądałam swego czasu program Jak się nie ubierać Trinny i Susanah, Dom nie do poznania, sporadycznie Zamieńmy się żonami, Perfekcyjna pani domu Anthei Turner (zawsze mnie szokowało jak można nie sprzątać, po prostu w głowie się nie mieści!). Był jeszcze taki drugi program w którym takie dwie kobitki uczyły ludzi sprzątać, ale to już w ogóle były niesamowite sytuacje, wręcz ekstremalne. Ludzie mieszkali w takich syfach, że aż nie mogłam uwierzyć, że to się dzieje w XXI wieku.
Co tam jeszcze... hmm... Generalnie cenię sobie dokumenty robione przez BBC, które czasem lecą na Dwójce. Przyrodnicze programy też są fajne i bardzo lubię jak lektorem jest Krystyna Czubówna.
A z programów jakich nie trawię to np. wszystkie jakie lecą na MTV (wyłączając rzecz jasna listy pzebojów i jakieś tam programiki o gwiazdach). Żenada po prostu. A potem się dziwią, że młodzież na zachodzie jest walnięta.
Z dorocznych programów to oglądam Eurowizję i Miss Świata.
Źródło: wishmistress.fora.pl/a/a,730.html


Temat: programy kulinarne
Oglądacie jakieś ? Są inspiracją do tego co macie zamiar ugotować ?

Ja najbardziej lubię program "Ewa gotuje". Przyznam, że pokazuje w miarę łatwe dania i szybkie do zrobienia.

I wiem, że skorzystam z niejednego przepisu, ale będzie trzeba poczekać na składniki, bo raczej świeżysz owoców to teraz nie dostanę.
Źródło: chillout.net.pl/viewtopic.php?t=830


Temat: Program o blaskach i cieniach diety!
Witam wszystkich serdecznie raz jeszcze!W związku z dużym zainteresowaniem jakim na tym forum cieszyła sie moja poprzednia propozycja wzięcia udziału w programie, piszę tym razem w innym tematem. Chcemy zaprosić do Ewy, Panie którę rozpoczęły niedawno dietę, i czują sie z tego powodu nieco sfrustrowane, nagle wszystko zaczyna je drażnić, wyrzywają sie na rodzinie, nie mogą doczekac sie rezultatów, i powoli nie mogą ze sobą wytrzymać...Robimy tym razem program poradnikowy, chemy podyskutować o trudnych początkach diety, o tym co skłania kobiety do odchudzania i w jaki sposób na diecie przetrwać. Kolejnym punktem programu bedzie "gotowanie" ciekawych DIETETYCZNYCH potraw w studiu :) Jeśli więc któraś z pań ma jakiś orginalny przepis na nietypową odchudzającą potrawę, albo wogóle, odchudza sie niestanrdową "udziwnioną" dietą, proszę o kontakt na maila k.dorbach@tvn.pl Zaznaczam że formuła programu jest luźna, trochę z przymróżeniem oka, zaprosiliśmy też znane polskie gwiazdy które doradzą i podpowiedzą naszym gościom jak wytrwać na diecie. A także wspólnie z gośćmi ugotują ich dietetyczne smakołyki. Jeśli więc któras z Pań jest zainteresowana, proszę o kontakt.

Pozdrawiam Kamila Dorbach
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=2832


Temat: Odchudzanie w TV :)
kurcze mnie sie ten pomysł podoba i to bardzo - przede wszystkim dlatego ze tv wreszcie zacznie promować zdrowszy tryb życia a nie obżeranie sie do granic wytrzymałości. zobaczcie - przecież to media w dużej części są odpowiedzialne za taką nadwagę społeczeństwa. włączam program w tv "ewa gotuje, najngela gryzie, pascal gotuj.... i tak bez przerwy idziesz do kiosku a tam za "Exspresem ilustrowanym przepisy na ciasta, desery itd" w nieskończoność. reklama w tv to przecież przede wszystkim jedzenie a warzywa w postaci kubka na szybko - niech teraz tv zrobi coś żeby odkręcić to co z takim sukcesem zepsuła - a mianowicie naszą świadomość. po za tym uważam za na łamach ekranu to każdy uczestnik będzie sie mocniej starał żeby nie odpaść i żeby zgarnąć duża kaskę - każdemu sie przyda! ja niestety nie moge wziaść udziału bo mam małe dziecko i nie zostawie go na tak długo a po za tym nie kwalifikuję sie pod względem wagowym.
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=2388


Temat: Opity (pijany) Izydor
Chyba wczoraj widzialam go w programie "Ewa gotuje", tez mi sie spodobalo a tu widze przepis,super!
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29826


Temat: Wielka Księga Kucharska Forum Showbiz (WKKFS)
To ja zacznę. Dam przepis na pyszne ciasteczka, które są już nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych w mojej rodzinie. Przepis częściowo wzięty z programu Ewa gotuje. Trochę pozmieniałam i nie zatrułam się niczym ;]

Składniki:
* 150 g miękkiego masła
* ¾ szklanki brązowego cukru (może być biały, wtedy ciastka będą po prostu jaśniejsze)
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 2 jajka
* 1 ¾ szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki soli (ewentualnie cała łyżeczka, nie zaszkodzi)
* tabliczka czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej (najlepiej, żeby nie była nadziewana)

Czynności:
1. Ciepłe masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i cukier waniliowy.
2. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól.
3. Mąkę z proszkiem i solą stopniowo dodać do masy maślano-jajecznej (cały czas mieszając). Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać mąkę.
4. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ½ cm.
6. Szklanką, kieliszkiem lub specjalnym pierścieniem wyciąć koła (albo serduszka etc.).
7. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być zwykłe masło, ale wtedy jest ryzyko, że ciasteczka się przypalą ;p).
8. Kilka kostek czekolady zetrzeć na tarce tak, aby powstały wiórki.
9. Posypać wierzch ciastek.

Piec 8-12 minut w 180 st. C. Odstawić do wystudzenia.

Wskazówka: najlepiej posypać mąką blat i obtoczyć w niej wałek oraz sypnąć trochę na dłonie. Wtedy ciasto nie przykleja się do niczego.

Polecam, są naprawdę smaczne!
Źródło: showbiz.fora.pl/a/a,157.html


Temat: Pyszne programy
Pyszne programy

Gotowanie na ekranie jest w Polsce coraz modniejsze, choć daleko nam jeszcze do kulinarnego szału w Wielkiej Brytanii


W Polsce każda z dużych stacji telewizyjnych ma już swojego eksperta od kulinariów i program poświęcony gotowaniu.

TVP2 zachęca widzów do kulinarnych podróży z Robertem Makłowiczem (jego program, wg. AGB Nielsen Media Research oglądało w marcu średnio ponad 2 mln. 100 tys. Polaków). Mistrzem kuchni Jedynki jest Karol Okrasa. W TVN można pogotować z Pascalem Brodnickim (średnia oglądalność marcowa - ponad 1mln. widzów). W kuchni Polsatu prym wiedzie Bożena Dykiel przy wsparciu Kurta Schellera (oglądalność od ponad 300 tys. do ponad 1 mln.). Porady kulinarne serwuje swoim widzom nawet telewizja Trwam.

Polscy mistrzowie kuchni zapraszani są do talk showów, które urozmaicają ekranowym pichceniem. Od jesieni ubiegłego roku prawdziwym rajem dla tych, którzy lubią gotować i dobrze zjeść jest Kuchnia.tv - kanał telewizyjny spółki Canal + cyfrowy. W TVN Style swe sekrety z notesu kulinarnego zdradza Marta Gessler i aktor Robert Moskwa.

Kuchnia.tv i TVN Style stały się równiez polskim oknem na kulinarny świat. Można tu oglądać słynne programy Marthy Stewart Living, a także kulinarne show Nigelli Lawson czy Jamiego Olivera. Programy kulinarne to nie wszystko. Prowadzący je wydają również książki kucharskie, poradniki, a w internecie można znaleźć strony niektórych z mistrzów kuchni.

Goście muszą być

Gotowanie na ekranie od dawna nie jest zwykłą realizacją przepisu. To już pełnoprawne, telewizyjne show, z własnym scenariuszem.

Robert Makłowicz w swych "Podróżach kulinarnych" gotuje w różnych zakątkach świata, dodając do potraw nie tylko przyprawy, ale także anegdoty dotyczące obyczajów kulinarnych miejsca, z którego nadawany jest program. Widz ma szansę zanotować przepis, ukazujący się zawsze w części ekranu.

"Pascal: po prostu gotuj" oparty jest na licencji angielskiego kulinarnego show Jamiego Olivera, nie przeszkadza to jednak Brodnickiemu, jak sam przyznaje, wprowadzić do niego "własnego stylu gotowania". Na początek zaprasza swoich widzów na zakupy. Rytuał kulinarny przeprowadza w swoim domu. Prywatnym akcentem, budzącym sympatię widzów, jest piesek Klusek. Widz ma możliwość wspólnego gotowania z Pascalem, gdyż składniki niezbędne do przyrządzenia potrawy, podawane są na internetowej stronie programu, z wyprzedzeniem. Uwieńczeniem popisów kulinarnych jest wspólne jedzenie z zaproszonymi gośćmi, często popularnymi aktorami, muzykami, sportowcami.

Karolowi Okrasie i aktorce Bożenie Dykiel goście ich programów nie tylko pomagają w konsumpcji, ale i przygotowaniu potraw.

Kulinarne duble

W telewizji gotuje się szybko, sprawnie, czysto, bez komplikacji i co najważniejsze wszystko się udaje, a potrawy zawsze prezentują się znakomicie.

I choć z pewnością kamera nie wszystko rejestruje, a i na stole montażowym z nagranego materiału wyciąga się jedynie esencję smaku, to jak twierdzi Pascal Brodnicki: - Wszystko jest kwestią praktyki, organizacji i dążenia do perfekcji. W jego programie, na przykład, jedynie dwa razy musiał przepis ponownie wykonać i to z przyczyn czysto estetycznych. Choć potrawa się udała, nie wyglądała dość ładnie. A widz przecież w atrakcyjność przepisu musi uwierzyć kierując się paradoksalnie zmysłem wzroku a nie smaku.

Również Robertowi Makłowiczowi potrawy właściwie zawsze się udają. Jak przyznaje jednak Ewa Wachowicz, której firma realizuje "Podróże kulinarne", duble bywają konieczne. Gdy jednak dania wykonywane są z drogich i trudno dostępnych składników, mistrz ceremonii jest w stanie przygotować potrawę bez powtórzeń. Generalnie każda potrawa gotowana jest raz, a jedynie niektóre etapy w przypadku dań szczególnie skomplikowanych, są przygotowywane osobno. Dodatkowym utrudnieniem w przypadku "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza" jest częste gotowanie w warunkach polowych. - Pogoda nie jeden raz namieszała nam w garach i szybko trzeba było przemieścić się w inne miejsce i gotować zupełnie coś nowego. Bywało też, że dzielnie cała ekipa mokła, marzła a Robert wieńczył swoje dzieło - zdradza tajniki kuchni Makłowicza Ewa Wachowicz. I dodaje: - Nad Morskim Okiem gotowaliśmy przy minus 25 zamarzła pietruszka, zamarzł pstrąg, a na dodatek w takiej postaci, że trudno było umieścić go na patelni.

Atrakcyjne fabuły programów kulinarnych sprawiają, że ich odbiorcami coraz częściej są nie tylko gospodynie domowe. Walor edukacyjny kulinarnych show obowiązkowo już wzbogacany jest o element rozrywkowy. Dlatego chętnie oglądają je całe rodziny.

Programy kulinarne to jednak nie tylko jeden z elementów ramówki, to promowanie pewnego stylu życia, kultury dobrego jedzenia ale i przyjemności gotowania. Kuchnia nie jest już miejscem przeklętym, a przyrządzanie potraw może być frajdą. Wystarczy mieć w kuchni telewizor.

gazeta.pl
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=12059